Σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου του 2024, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου “με τιμή” μάς προσκάλεσε στην παρουσίαση αυτών των δράσεων. Έτσι, παρεμβήκαμε στην παρουσίαση αυτή για να υπενθυμίσουμε κάποια χαρακτηριστικά, κατασταλτικά γεγονότα και δράσεις της Πρυτανικής Αρχής που βίωσε η φοιτητική κοινότητα στη σύγχρονη ιστορία.
Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010, ο τότε Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Τσουγκαράκης προχώρησε στην αυθαίρετη κατάργηση στην πράξη του δικαιώματος στη δωρεάν στέγαση απομακρύνοντας τουλάχιστον 220 φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά από της εστίες της Κέρκυρας. Την επόμενη μέρα, η φοιτητική κοινότητα, αντανακλαστικά και συλλογικά, προχώρησε σε κατάληψη της Ιονίου Ακαδημίας. Η Σύγκλητος, έπειτα, αποφάσισε εκδικητικά την απομάκρυνση 400 φοιτητών και φοιτητριών από τις εστίες λόγω περικοπής σχετικού κονδυλίου, ακολουθώντας την πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης της τότε κυβέρνησης, ενώ συγχρόνως οι τότε εργολαβικές συμβάσεις προέβλεπαν την πληρωμή 600 ευρώ μηνιαία για ένα δίκλινο δωμάτιο. Σήμερα, δεν μας γνωστοποιούνται καν οι συμβάσεις…
Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, μια διμοιρία ΜΑΤ, τα πρωτοπαλίκαρα της ΕΛΑΣ, εισέβαλαν στο κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας και προχώρησαν στη βίαιη σύλληψη 28 φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Αφορμή ήταν η διαμαρτυρία τους έξω από γραφείο της Πρύτανη Αναστασίας Σαλή-Παπασαλή. Διαμαρτυρία για την εξασφάλιση του εξαμήνου εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ. Η κίνηση αυτή της Πρυτανείας εντασσόταν στο γενικότερο πλαίσιο καταστολής, καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου και της διάδοσης της τρομοκρατίας που επέβαλε το πολιτικό σύστημα καταστολής. Η ίδια Πρύτανης ήταν αυτή που διέταξε την καταστροφή πολλών βιβλίων και λεξικών επειδή “δεν χωρούσαν” στο κτήριο της βιβλιοθήκης για το οποίο δόθηκε κονδύλιο πάνω από 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 γνωστοποιήθηκε σε φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά του Ιονίου Πανεπιστημίου ότι είχε υποβληθεί μήνυση κατά των ιδίων από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου μας εκ των οποίων ο δεύτερος, ο Σταύρος Κάτσιος, διατελούσε Αντιπρύτανης Οικονομικών. Η τότε κίνηση της Πρυτανικής Αρχής ήταν να κλειδώσει το κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας και να το φρουρεί. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο καθηγητής αυτός δεν επιτελεί πλήρως το ακαδημαϊκό του έργο, καθώς χρόνια τώρα δεν κάνει ο ίδιος μαθήματα, αλλά οι υποψήφιοι διδάκτορές του.
Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου του 2016, με αφορμή την αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου Β σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά διαμαρτυρήθηκαν έξω από την Ιόνιο Ακαδημία. Ο σημερινός Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, τότε πρόεδρος του ΤΗΧΕΙ, με απαξιωτικό τρόπο δεν τους επέτρεψε την είσοδο, ενώ κατέφθαναν και τα ΜΑΤ. Τα επίμαχα ντοκουμέντα εκείνης της ημέρας όπως τα βλέπουμε σήμερα μαρτυρούν την άγρια καταστολή της διαμαρτυρίας με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και συλλήψεις. Μάλιστα, τα ΜΑΤ τράβηξαν τότε από τα μαλλιά και χτυπούσαν μια φοιτήτρια σε αυτοκίνητο.
Το Σάββατο 11 Μαρτίου του 2023, η εταιρεία “Χούτος Catering” σε συνεργασία με την Πρυτανική Αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου προχώρησαν σε διακοπή σίτισης της φοιτητικής κοινότητας στην Κέρκυρα, επικαλούμενοι τις συνεχόμενες παρεμβάσεις της περσινής κατάληψης του ΤΗΧΕΙ που είχαν στόχο τη διανομή του φαγητού με τους πραγματικούς όρους της σύμβασης και δίχως ταξικά και οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, ο Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Ηλίας Γιαρένης, σε συνάντησή του με φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά του Ιονίου Πανεπιστημίου, υποστηρίζοντας σθεναρά τα συμφέροντα της εν λόγω εργολαβίας, είχε αναφέρει ότι η σύμβαση είναι μια συμφωνία για το “φαίνεσθαι” που δεν διατίθενται να την τηρήσουν κατά γράμμα, καθώς δεν θα ήταν δυνατό να έχουν κέρδος.
Την περίοδο 20 με 23 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, στο πλαίσιο της Αντισυνόδου Πρυτάνεων που είχε οργανωθεί, πολλές δράσεις της αντιμετωπίστηκαν με την έντονη παρουσία ΜΑΤ τα οποία προχώρησαν σε προκλητικές και διασπαστικές προς τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και τα φοιτητά κινήσεις, εμποδίζοντας και την ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή των δράσεων. Η διμοιρία αυτή κατέφθασε απρόσμενα δημιουργώντας αντιδράσεις μέχρι και από την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας.
Στο πολύ κοντινό παρελθόν, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, βιώσαμε το αποτρόπαιο περιστατικό ομηρίας στην Ιόνιο Ακαδημία που ενείχε την παράνομη κράτηση φοιτητών και φοιτητριών με εντολές του Πρύτανη Ανδρέα Φλώρου. Εκφράστηκαν, μάλιστα, απειλές “διάσπασης” της διαμαρτυρίας με κάλεσμα αστυνομίας. Η στάση της Πρυτανείας εκείνη τη στιγμή ήταν πραγματικά αδιάφορη ως προς τα υψίστης σημασίας αιτήματα της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και μετουσιώθηκε σε φυσικούς διαπληκτισμούς απέναντι σε συμφοιτητές, συμφοιτήτριες και συμφοιτητά μας.
Αυτή την ημέρα, το κοινό έβλεπε μια ωραιοποιημένη και ιδεατή εκδοχή της ιστορίας της Ιονίου Ακαδημίας. Ωστόσο, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή του στα ουκ ολίγα περιστατικά καταστολής των φοιτητικών αντιδράσεων και αγώνων τα οποία προέκυψαν από τον εξουσιαστικό χαρακτήρα των αποφάσεων της Πρυτανικής Αρχής. Αυτοί βλέπουν ένα κτήριο, κειμήλιο που φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του Ελλαδικού χώρου και πολλές εμβληματικές προσωπικότητες στο πλαίσιο της λειτουργίας του. Εμείς βιώνουμε ένα όργανο καταπίεσης της φοιτητικής κοινότητας που εφαρμόζει απτά την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική και ρητορική προβαίνοντας συχνά σε πρακτικές τρομοκρατίας, απειλών, διώξεων και σωματικής βίας. Ενέργειες όπως αυτές μας κάνουν να λυπούμαστε πραγματικά για την παιδεία που λαμβάνουμε σε αυτό το πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Πρωτοβουλία φοιτητών/φοιτητριών Κέρκυρας”