Από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα covid στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είδε την ευκαιρία να εντείνει την κρατική καταστολή και την προσπάθεια απονομιμοποίησης κάθε συλλογικής διεκδίκησης. Ενώ η κρατική διαχείριση της πανδημίας είναι η ατομική ευθύνη του “σπίτι-δουλειά-σπίτι”, τα νομοσχέδια ψηφίζονται το ένα μετά το άλλο και με κάθε νέο κρούσμα διορίζεται και ένας μπάτσος. Από τον νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, μέχρι τις αμέτρητες επιθέσεις των μπάτσων σε διαδηλώσεις και δημόσιους χώρους, το κράτος έχει εδραιώσει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας. Παρά την προσπάθεια των ΜΜΕ να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και την ιντερνετική λογοκρισία, ο κόσμος αντιδρά απέναντι στην κατάσταση αυτή, απαντά με μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο και στις γειτονιές, επανοικειοποιείται τους δημόσιους χώρους, αντιστέκεται στο καθεστώς εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων και τον εγκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών.
Στις 11/2/2021 ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την παιδεία. Αυτός ο νόμος φέρνει διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, μπάτσους μέσα στις σχολές μας σε συνέχεια της νομικής κατάργησης του ασύλου ήδη από το καλοκαίρι του 2019, νέο πειθαρχικό κώδικα που ποινικοποιεί την πολιτική μας δράση, χρονικό όριο φοίτησης και τριπλή βάση εισαγωγής που ενισχύουν τον ταξικό αποκλεισμό απο την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η είσοδος της αστυνομίας μέσα στις σχολές μας, που είχε ανακοινωθεί αρχικά για τον Σεπτέμβρη, επισπεύθηκε για τα μέσα του Απρίλη. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται για να καταστείλει την πολιτική μας δραστηριότητα, να απειλήσει τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις αυτοοργανωμένες δομές, τους κατειλημμένους χώρους στις εστίες και τις σχολές, με στόχο το τσάκισμα των αντιστάσεων και τον εξευγενισμό των πανεπιστημίων. Σε συνέχεια όλων αυτών έρχονται οι εξαγγελίες για τον νέο επερχόμενο νόμο πλαίσιο που θα ρυθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα και θα απελευθερώνει την συνεργασία των ΑΕΙ με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, το κράτος δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, όχι μόνο για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», αλλά και για την εμβάθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την διαμόρφωση ενός παραγωγικού και αποστειρωμένου πανεπιστημίου.
Ήδη από τον Ιανουάριο μετά από την ανακοίνωση του νομοσχεδίου οι φοιτητ(ρι)ές κινητοποίηθηκαν και κατέβηκαν μαζικά στον δρόμο, καταφέρνοντας σταδιακά να σπάσουν τις κρατικές απαγορεύσεις και τον ασφυκτικό αποκλεισμό των διαδηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, οι αντιστάσεις απέναντί του συνεχίζονται με ένα πανελλαδικό κύμα καταλήψεων σε πρυτανείες, διοικητικά κτήρια και σχολές, το οποίο ξεκίνησε με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ. Η μαζικότητα και η δυναμικότητα της κατάληψης ήταν που όρθωσε ανάχωμα απέναντι στην καταστολή. Το κράτος χρειάστηκε να επιχειρήσει τρεις φορές εναντίον της προσπαθώντας να επιδείξει τη δύναμη του, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολυάριθμοι κατειλημμένοι χώροι στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κομοτηνή, τα Γιάννενα, το Ναύπλιο, τη Λάρισα, τον Βόλο.
Όλο αυτό το διάστημα, αυτό το κύμα καταλήψεων δεν εκφράστηκε με την ίδια ένταση και δυναμικότητα στην Αθήνα. Παρά τις συχνές κεντρικές κινητοποιήσεις, οι διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων αδυνατούν να ενεργοποιηθούν, είτε λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών της περιόδου, είτε λόγω γραφειοκρατικών λογικών που υπερισχύουν εντός τους. Η ανάγκη μας να ανταποκριθούμε στην συνέχιση του αγώνα είναι που μας ωθεί στην συγκρότηση μιας Ανοιχτής Συνέλευσης Πολυτεχνείου. Με πυξίδα μας την ενότητα στην δράση και την αυτοοργάνωση, καλούμε φοιτήτ(ρι)ες, εργαζόμενους/ες, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητ(ρι)ές, εστιακές και κόσμο της ευρύτερης γειτονιάς να πλαισιώσει την Ανοιχτή Συνέλευση Πολυτεχνείου και την δράση της. Να επανοικειοποιηθούμε το χώρο των σχολών μας, να συναντηθούμε και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην αστυνομοκρατία και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.
Παρασκευή 26/3 φοιτητική συγκέντρωση, Προπύλαια 9:00
Την ίδια μέρα επόμενη ανοιχτή συνέλευση, κεντρική πλατεία Πολυτεχνειούπολης στις 15:00
Ανοιχτή Συνέλευση Πολυτεχνείου ★