[Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου] Σχετικά με τις πρόσφατες κατασταλτικές ενέργειες στα πανεπιστήμια


Σχετικά με τις πρόσφατες κατασταλτικές ενέργειες στα πανεπιστήμια

Στήριξη καλέσματος στην Ευελπίδων την Τρίτη 04/06

Την Πέμπτη 29 Μάη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/ -τριών Αθήνας σε διάφορα πανεπιστήμια της Αθήνας σε αλληλεγγύη με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και προς αντιπληροφόρηση για την συνεργασία των ελληνικών ΑΕΙ άμεσα και έμμεσα με το ισραηλινό κεφάλαιο και κράτος. Το βράδυ της επόμενης ημέρας προσείχθησαν δύο συντρόφια από μπάτσους της κρατικής κοντά στην κατοικία τους, με την κατηγορία του βανδαλισμού δημόσιας περιουσίας. Αργότερα ο ένας από τους δύο συλλαμβάνεται με την παραπάνω κατηγορία και την απείθεια λόγω της άρνησης του σε δακτυλοσκόπηση, ενώ ο δεύτερος αφέθηκε μετά από πολύωρη κράτηση στην κρατική ασφάλεια. Η δίωξη αυτή προκύπτει από μήνυση του πρύτανη του ΕΜΠ Ι. Χατζηγεωργίου ενώ ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Π. Τσανάκας. Ο τελευταίος, ο οποίος έχει το θράσος να καταθέτει για την υπόθεση αυτή, στο παρελθόν έχει απειλήσει συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες με ποινικές διώξεις και πειθαρχικά για αφισοκολλήσεις και βαψιματικές στη σχολή.

Η δίωξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της κατασταλτικής πολιτικής που υιοθετεί η διοίκηση του ΕΜΠ, ως πιστά τσιράκια της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. Τα τελευταία δύο χρόνια κοσμήτορες και πρυτάνεις ασκούν κατά δεκάδες μηνύσεις κατά αγνώστων για παρεμβάσεις στις σχολές, αγωγές κατά αγωνιζόμενων φοιτητών και φοιτητριών για αποζημιώσεις, ποινικές διώξεις ενώ σπέρνουν δεξιά και αριστερά απειλές για πειθαρχικά. Η πολιτική αυτή έρχεται ως κύριο κομμάτι του συνολικού κρατικού σχεδιασμού για τα πανεπιστήμια. Κράτος, πρυτάνεις και οι εταιρίες που συνεργάζονται με τα ελληνικά ΑΕΙ αποσκοπούν την αναδιάρθρωση των πανεπιστημιακών χώρων όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί από την μεταπολίτευση και έπειτα. Βλέψη τους είναι ένα πανεπιστήμιο αποκομμένο από τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και το συνολικό πολιτικό σκηνικό, όπου μεγαλοαφεντικά, κεφάλαιο, καθηγητάδες και καραβανάδες θα θερίζουν χωρίς καμία αντίσταση. Παρόλες τις προσπάθειες τους, οι συνεχείς (ανα)καταλήψεις, η παρουσία των δομών και συντροφιών του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου με τις δράσεις τους, όπως η συγκεκριμένη, και τον λόγο τους ωστόσο στέκονται ανάχωμα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού τους αυτού.

Μερικές μέρες αργότερα μάλιστα, την Δευτέρα 3 Ιουνίου, αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν το ελευθεριακό στέκι Primavera στο ΑΠΘ. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε καταληφθεί δίνοντας μία πνοή ζωής ενάντια στην απονέκρωση του campus του ΑΠΘ ως απόρροια των αγώνων που δόθηκαν ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση τον Φλεβάρη- Μάρτη του ’24. Το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί απειλές από την διοίκηση του ΑΠΘ, ενώ είχε περικυκλωθεί για την αποτροπή του Αναρχικού Φοιτητικού Φεστιβάλ από την Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/ -τριών Quetta Movere. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στα συντρόφια και στον αγώνα που δίνεται πανελλαδικά ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τον κρατικό σχεδιασμό κράτους και κεφαλαίου για τα πανεπιστήμια.

Τέλος, η συγκεκριμένη δίωξη δεν δύναται να μην εξεταστεί υπό την συνολικότερη στάση που επικρατεί στον δυτικό κόσμο και κράτη αναφορικά με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Κάθε πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης καταστέλλεται και φιμώνεται από τους συναυτουργούς και τους προτεριανούς τους, της εν εξελίξει γενοκτονίας στη Γάζα. Τα κατειλημμένα πανεπιστήμια στην Αμερική και σε δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες, η κατάληψη στην Νομική Σχολή Αθηνών και οι εκατοντάδες μαχητικές πορείες που πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο αποτελούν μερικές από τις δράσεις αλληλεγγύης ενάντια στο έγκλημα που πραγματοποιείται. Η Ελλάδα συγκεκριμένα ως στενός σύμμαχος- συμμέτοχος του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ στην σφαγή αυτή καταστέλλει και διώκει κάθε αλληλέγγυο, με πιο πρόσφατα τους καταληψίες της Νομικής και τα αγωνιζόμενα που πλαισιώνουν τις πορείες αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, οι οποίες χτυπιούνται από την αστυνομία. Ακόμη, το ΕΜΠ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Intracom Telecom, στις 30 Οκτώβρη 2023 -2 ημέρες μάλιστα μετά την έναρξη της τελευταίας και εν εξελίξει χερσαίας εισβολής στην Γάζα- όμιλο συμφερόντων του ισραηλινού κράτους και κεφαλαίου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα στον αναρχικό σύντροφο και φοιτητή Ζ.Μ., σε κάθε δράση- ανάχωμα στις βλέψεις κράτους, κεφαλαίου και πρυτανικών αρχών για την αποστείρωση και απονέκρωση των πανεπιστημιακών χώρων. Αλληλέγγυα στις έμπρακτες δράσεις αλληλεγγύης ενάντια στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Στηρίζουμε το κάλεσμα της Τρίτης 04/06 στις 09:00 στα Δικαστήρια της Ευέλπιδών Κτίριο 2 σε αλληλεγγύη στον αναρχικό φοιτητή Ζ.Μ.

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου

αίθουσα 11, κτ. Χημικών Μηχανικών

stekipolytexneiou.squat.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *