[Πάρκο Δρακόπουλου] ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ


ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Έπειτα από δύο μήνες αστυνομοκρατίας και αποκλεισμού των κατοίκων από το πάρκο παραδόθηκε το πρώτο μέρος ενός έργου που ακόμα δεν μας έχουν πει πόσο κοστίζει, της λεγόμενης «ανάπλασης» του πάρκου Δρακόπουλου.

Γιατί στην ουσία πρόκειται για μια αναδιαμόρφωση-βιτρίνα η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό πέραν από φυτεύσεις θάμνων και ένα γκαζόν, σε ένα πάρκο το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των κατοίκων τα τελευταία 14 χρόνια. Άλλωστε κανείς ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για το φύτεμα πρασίνου ή την φροντίδα του πάρκου…

Η διαμαρτυρία αφορούσε τη μελέτη του Δήμο για κόψιμο δένδρων και τη συμφωνία μεταξύ Δήμου και Ερυθρού Σταυρού μόλις για 8 χρόνια, δίχως ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Η ΕΝΕΡΓΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ διεκδίκηση των κατοίκων προστάτεψε ώστε να μην κοπούν τα 90 δέντρα που εξαφανίζονταν και δεν περιλαμβάνονταν στην μελέτη και που είτε προϋπήρχαν, είτε φύτεψαν οι κάτοικοι και τα φροντίζουν καθημερινά.

Το νέο «εξευγενισμένο» πάρκο αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να δικαιολογήσει μίζες σε ημέτερους, να ανακινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Πατήσια και να επιβάλει μια νέα εικόνα διαγράφοντας τη μνήμη της διαφορετικότητας, καλύπτοντας το παρελθόν με τη ΜΟΝΟΧΡΩΜΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ. Εξού και η σύμβαση των 35 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το πράσινο της Αθήνας από μία και μόνο εταιρεία, την UNISON.

Η νέα διαμόρφωση του πάρκου Δρακόπουλου, με τις υπερβολικές φυτεύσεις θάμνων και το ποτιστικό σύστημα κλείνει όλα τα μονοπάτια γύρω και πίσω από τις κερκίδες και τα πηγάδια, περιορίζει δραστικά το χώρο παιχνιδιού των παιδιών και των σκυλιών, ενώ για τις ανάγκες ποτίσματος του γκαζόν και των καλλωπιστικών φυτών κατασπαταλά (πόσιμο) νερό και μετατρέπει τον περιβάλλοντα χώρο σε λασπότοπο.

Να θυμίσουμε πως για τις ανάγκες των δέντρων με το βαθύ ριζικό σύστημα δεν χρειαζόταν ποτιστικό σύστημα, μιας και από κάτω υπάρχει άφθονο νερό (απόδειξη τα τρία πηγάδια). Κι όμως η απουσία γεωτεχνικής μελέτης και η πρόχειρη φυτοτεχνική το αγνόησε εντελώς, με αποτέλεσμα αντί να συντηρήσει την υπάρχουσα αντλία γεώτρησης, ένωσε το σύστημα με την ΕΥΔΑΠ για να ποτίσει έναν τεράστιο όγκο μικρών φυτών και γκαζόν.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

  • Ενάντια στη νέα συμφωνία Δήμου-Ερυθρού Σταυρού που ΧΑΡΙΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ.

Η συμφωνία αναγνωρίζει το σύνολο του κληροδοτήματος Δρακόπουλου – και όχι μόνο τα παλιά κτήρια – ως ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού, δηλαδή ακόμη και το χώρο του πάρκου ο οποίος ούτως ή άλλως πάνω από 35 χρόνια αναγνωρίζεται ως αποκλειστικής χρήσης κοινόχρηστος χώρος από τον Δήμο Αθηναίων.

  • Για να υπερασπιζόμαστε την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ του πάρκου Δρακόπουλου απέναντι στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη να ΚΑΠΗΛΕΥΤΕΙ τους αγώνες 14 ετών των κατοίκων για ένα ελεύθερο και πράσινο πάρκο Δρακόπουλου.
  • Να διαμορφώνουμε το πάρκο σύμφωνα με ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι για τις ανάγκες των εργολάβων, των κτηματομεσιτικών και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Θυμίζουμε πως:

  • Την πραγματική ανάπλαση την έκαναν οι κάτοικοι πριν από 14 χρόνια. Η θεατρική σκηνή, οι κερκίδες, τα πέτρινα πεζούλια, το πέτρινο παγκάκι, τα τρία πηγάδια τα φτιάξαμε με κόπο και χρήματα δικά μας. Να μην διανοηθεί η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη να πει ότι είναι κομμάτι της «ανάπλασης».
  • Τα δύο εναπομείναντα διατηρητέα κτίρια συνεχίζουν να ρημάζουν εφόσον δεν βρίσκονται στη σκανδαλώδη 8ετή σύμβαση παραχώρησης από τον Ερυθρό Σταυρό στον Δήμο Αθηναίων. Τόσο πολύ ενδιαφέρεται η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για τη διατήρηση της ιστορική μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που ούτε καν τα διεκδικεί από τον Ερυθρό Σταυρό.
  • Δεν υπάρχει καμία προθεση -όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος- προκειμένου να χαρακτηριστεί ο χώρος του παλιού εργοστασίου ως κοινόχρηστο πράσινο. Ο Μπακογιάννης μιλά για πράσινη ανάπλαση σε ένα ιδιωτικό οικόπεδο (άρτιο και οικοδομήσιμο όπως ρητά αναφέρεται στη σύμβαση παραχώρησης) για 8 μόλις χρόνια! Όσοι από τους υποστηρικτές το Μπακογιάννη μας δείχνουν θαμνάκια και πανηγυρίζουν, στην ουσία προσπαθούν να εκτρέψουν την συζήτηση υπερασπίζοντας την διασπάθιση της δημόσιας περιουσίας, την καταστρατήγηση των δημόσιων χώρων και την καταστροφή των διατηρητέων κτιρίων.
  • Η νέα παιδική χαρά που σχεδιάζεται θα τοποθετηθεί σε ακατάλληλη θέση επί της λεωφόρου Ηρακλείου δίπλα σε ετοιμόρροπο κτήριο, ενώ για τις ανάγκες της χωροθέτησης σχεδιάζεται να κοπούν τουλάχιστον 5 μεγάλα δέντρα. Τα παιχνίδια που τοποθέτησε η ανοιχτή συνέλευση υπό την επίβλεψη μηχανικών μπήκαν στο χώρο του παλιού εργοστασίου ως διασφάλιση ότι ο χώρος δεν θα χτιστεί ξανά.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

– Χαρακτηρισμός όλου του κληροδοτήματος ως Κοινόχρηστου Πρασίνου: Επαναφορά σε ισχύ του ρυμοτομικού του ‘81 που καταπατήθηκε από την επιβολή όρων δόμησης στο κτήμα.

– Αναστήλωση των Διατηρητέων – Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης: Τα εναπομείναντα χαρακτηρισμένα κτίρια είναι εκτός μελέτης.

– Ακύρωση της οκταετούς σύμβασης μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι επιζήμια. Να παρθεί πίσω. Το πάρκο ανήκει στους κατοίκους.

Υπερασπιζόμαστε το πάρκο ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και κινηματικής δράσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Κτήματος Δρακόπουλου

(κάθε Πέμπτη στις 19.00 στις κερκίδες του πάρκου)

Σεπτέμβριος 2023

 

Email: parkodrakopoulou@riseup.net

Site: https://parkodrakopoulou.noblogs.org/

Facebook: /parkodrakopoulou


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *