Η δημοτική αρχή Ασπροπύργου οπλοποιεί τις ακραίες καιρικές συνθήκες ενάντια στη κοινότητα των Ρομά


Αργά το απόγευμα χθες 7/2, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι προσέγγισαν τον καταυλισμό Ρομά στον Σοφό Ασπροπύργου για να επικοινωνήσουν με την κοινότητα και να τους παραδώσουν κάποια πράγματα. Δεν καταφέραμε να φτάσουμε ποτέ μέχρι τον καταυλισμό καθώς μέχρι τώρα δεν έχει περάσει το εκχιονιστικό από τον χωματόδρομο, μόνο κάτι μίνι-μπουλντόζες, και αυτές μόνο μέχρι ένα σημείο, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να παραμένει βυθισμένος στο χιόνι. Για να συναντηθούμε μαζί τους, χρειάστηκε να κατέβουν οι ίδιοι από τον καταυλισμό μέχρι το σημείο οπού βρισκόμασταν. Από χτες το βράδυ, πυροσβέστες, υπάλληλοι του δήμου και λοιποί παρατρεχάμενοι κοροϊδεύουν τον αλληλέγγυο κόσμο μες την μούρη του, καθησυχάζοντάς μας διαρκώς πως «το εκχιονιστικό πέρασε από τον ασφαλτόδρομο δίπλα από τον καταυλισμό το πρωί της Δευτέρας». Ο καταυλισμός, όμως, απέχει σχεδόν 800 μέτρα από τον ασφαλτόδρομο. Αυτό το «δίπλα», υπό τέτοιες συνθήκες, είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Στην πόλη του Ασπροπύργου δεν υπάρχει ίχνος χιονιού εδώ και 2 μέρες. Μας ενημέρωσαν πως υπήρξε άνθρωπος που έπρεπε να πάει νοσοκομείο, και πως χρειάστηκε να μεταφερθεί μέχρι αρκετά έξω από τον καταυλισμό καθώς το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να ανέβει τον χιονισμένο χωματόδρομο. Χτες το απόγευμα, κάτοικος του Σοφού κατέβηκε στην πόλη με τα πόδια (!) για να αγοράσει βασικές προμήθειες. Εκεί συνάντησε κάποιον δημοτικό παράγοντα και του ζήτησε να φέρει το εκχιονιστικό στον καταυλισμό. Αυτό που εισέπραξε ως απάντηση ήταν η πλήρης αδιαφορία, με τον δεύτερο να του γυρνάει απαξιωτικά την πλάτη! Σημειώνουμε πως ο καταυλισμός δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και η κοινότητα «τα βγάζει πέρα» μέρα-νύχτα μόνο με καυσόξυλα που αγοράζει η ίδια ή με την οικονομική βοήθεια αλληλέγγυων. Υπό μια τέτοια συνθήκη, λοιπόν, ο δήμος Ασπροπύργου επιλέγει προκλητικά να εγκαταλείψει την κοινότητα των Ρομά στο έλεος των καιρικών φαινομένων!

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου, απ’ όταν ξεκίνησε την θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει πάρα πολλές φορές κάνει ξεκάθαρη την φιλοδοξία του να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στον εκτοπισμό των τσιγγάνων από τους καταυλισμούς και την απαλλοτρίωση των κατοικιών τους για λογαριασμό μεγαλοκαπιταλιστικών και «μικρο»γαιοκτητικών συμφερόντων. Σε αυτήν του την προσπάθεια, δεν έχει διστάσει να συνεργαστεί με εγκληματικές παρακρατικές δυνάμεις: φασιστικά κόμματα, τοπικές και υπερτοπικές μαφίες, «επιτροπές κατοίκων» στελεχωμένες από χωραφάδες και νεοναζί. Δεν ξεχνάμε πως πρόκειται για τον ίδιο δήμαρχο που είχε αρνηθεί στην οικογένεια Σαμπάνη να θάψει τον δολοφονημένο Νίκο στο νεκροταφείο Ασπροπύργου.

Στο Θριάσιο πεδίο παράγεται πάνω από το 30% του ΑΕΠ της Ελλάδας (αυτό το νούμερο αφορά την περίοδο 2012-2017, από: ΕΛ.ΣΤΑΤ, 2022) καθώς εκεί εδράζονται μεγάλα ελληνικά καπιταλιστικά συμφέροντα (ΕΛΠΕ, Goldair Cargo κ. λπ.) μαζί με τους διάφορους πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (COSCO, Piraeus Europe Asia Rail Logistics, HIG Capital κ. λπ.). Μεγάλο μέρος του παραγόμενου πλούτου παράγεται ή περνάει από τον Ασπρόπυργο. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των κάτοικων του συγκεκριμένου Δήμου ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας (!). Ώστε να μπορέσει να «γεφυρώσει» πολιτικά τα συμφέροντα των πιο προνομιούχων ανάμεσα στους φτωχούς κάτοικους με αυτά των μεγάλων εταιριών, ο δήμαρχος «εξαγοράζει» τους φτωχοποιημένους κατοίκους με το να στήνει διάφορες «κοινωνικές δομές», τις οποίες κατά καιρούς στελεχώνουν με ψίχουλα οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι. Απευθυνόμενος στους πιο προνομιούχους κατοίκους με την ιδιότητα του «ιδιοκτήτη», τους υπόσχεται πως θα ανέβει η αξία των ακινήτων τους. Παράλληλα, εργαλειοποιεί τον αντιτσιγγανισμό για να ρίξει το φταίξιμο στην κοινότητα των Ρομά, κατηγορώντας τους σχεδόν για όλα τα δεινά της περιοχής, από την εγκληματικότητα και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο μέχρι την ατμοσφαιρική ρύπανση(!). Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο ίδιος ο δήμαρχος επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των Ρομά για τον κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό τους, ξοδεύει σε άλλους σκοπούς τα κονδύλια που δίνονται για κατασκευή υποδομών στους καταυλισμούς, και παραδέχεται απροκάλυπτα πως τα συμφέροντα που εξυπηρετεί δεν έχουν χώρο για την κοινότητα των Ρομά. Αυτός είναι ο αντιτσιγγανικός ρατσιστικός κόσμος του κεφαλαίου και των φασιστών!

Εμείς σε αυτό το σύμπλεγμα συμφερόντων απαντάμε το εξής: οι ζωές των Ρομά μετράνε! Κανένας εκμεταλλευτής, κανένας φασίστας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα καιρικά φαινόμενα ως όπλο ενάντια στις καταπιεσμένες κοινότητες. Μαζί με την κοινότητα των Ρομά αντιπαλεύουμε εδώ και τώρα αυτή την κανιβαλική πολιτική που οδηγεί στον εκτοπισμό και την καταστολή τους! Δηλώνουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: η δημοτική αρχή Ασπροπύργου, ως τοπικός εκφραστής των ελληνικών κρατικών συμφερόντων, και από την στιγμή που διαθέτει εκχιονιστικό όχημα και αρνείται να το χρησιμοποιήσει, ευθύνεται για ότι συμβεί στους κατοίκους του καταυλισμού. Οφείλει εδώ και τώρα να κινήσει το εκχιονιστικό και να απεγκλωβίσει τους κατοίκους του καταυλισμού. Καλούμε κάθε αλληλέγγυα και αλληλέγγυο να συμπορευτεί μαζί μας και με την κοινότητα των Ρομά, να συμβάλει στην υλική βοήθεια και να μας βοηθήσει να οργανώσουμε την αντίσταση στις αντιτσιγγανικές πολιτικές που, για ακόμα μια φορά, διακινδυνεύουν τις ζωές των πιο ευάλωτων μελών μιας ολόκληρης κοινότητας.

ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΧΩΡΑΦΑΔΕΣ, ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ: ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΕΤΡΑΝΕ

(διαβάστε εδώ το κείμενο σε pdf με αναλυτικές παραπομπές)

Solidarity with Migrants


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *