Από χθες το βράδυ οι κατειλημμένες από τους εργαζόμενους εγκαταστάσεις των πετρελαίων στην Καβάλα είναι περικυκλωμένες από αρκετές διμοιρίες (χακί και μπλε), εμποδίζοντας τις αλλαγές βάρδιας ασφαλείας αλλά και μην αφήνοντας αλληλέγγυους εργάτες και οικογένειες των εργαζομένων να προσεγγίζουν. Περίπου 100 εργαζόμενοι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.
Οι διοίκηση της Energean βρίσκεται εδώ και μήνες σε σύγκρουση με το σωματείο των εργαζομένων. Μετά την βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων (ΒΦΛ) όπου με τον νόμο Χατζηδάκη και την παρέμβαση του υπουργείου εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο σωματείο του εργοστασίου απολύθηκαν, σειρά πήρε και το σωματείο των εργαζομένων στα πετρέλαια. Μέσα από ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, ενίσχυσης και μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη των δήθεν ζημιογόνων, για τα κέρδη της εταιρίας, εγκαταστάσεων του Πρίνου, η Energean επιχειρεί να αφοπλίσει και να εξαφανίσει ένα ακόμη σωματείο. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο μέσα από τον νόμο Χατζηδάκη πως τα σωματεία και οι συνδικαλιστές αποτελούν απειλή για το κεφάλαιο και τα αφεντικά. Και ενώ η εταιρία αγοράζει τεράστια κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και χτίζει καινούργια γεωτρύπανα, διαφημίζοντας την επενδυτική της δύναμη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, από την άλλη ζητά από το κράτος αποζημιώσεις λόγο της πανδημίας για τις εγκαταστάσεις του πρίνου και επιχειρεί να απολύσει μεγάλη μερίδα εργαζομένων, να εξαφανίσει το σωματείο των εργαζομένων και να καταργήσει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Έτσι, από το πρωί, περίπου 250 μπάτσοι επιχειρούν στις εγκαταστάσεις, έχουν πραγματοποιηθεί 10 προσαγωγές, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι (περίπου 40-50) έχουν καταλάβει και έχουν εγκατασταθεί στον πύργο αποστάξεως. Το εργοστάσιο έχει μείνει από το πρωί χωρίς ρεύμα, λόγω των συγκρούσεων που ακολούθησαν κατά την είσοδο των ΜΑΤ στο εργοστάσιο με τις κρότου λάμψεις να καταστρέφουν ένα μετασχηματιστή. Με το εργοστάσιο να βρίσκεται εκτός ρεύματος, εγκυμονούν κίνδυνοι διαρροής υδρόθειου, απειλώντας και το περιβάλλον αλλά και τις ζωές όσων βρίσκονται εκεί.
Αυτή την στιγμή, με το υδρόθειο ήδη να κυκλοφορεί στον αέρα, οι εργαζόμενοι παραμένουν στον πύργο απαιτώντας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής, να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες για να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με την διοίκηση της εταιρίας. Από έξω από τις εγκαταστάσεις έχουν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι, βουλευτές, κόμματα, Δήμαρχοι και κάθε λογής κρατικοδίαιτοι που περιμένουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.