Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου: Η πλατφόρμα διανομής Gorillas απολύει εργαζόμενους επειδή απήργησαν


Σε Αθήνα, Βερολίνο και σε ολόκληρο τον κόσμο οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Βερολίνο: 50 απολύσεις απεργών διανομέων

Μετά από τρεις διαδοχικές «άγριες» απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Οκτωβρίου 2021, η νεοφυής επιχείρηση ψηφιακής παραγγελιοληψίας/διανομής ειδών παντοπωλείου Gorillas απέλυσε 50 εργαζόμενους. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες των ίδιων των εργαζομένων, από τους 50 απολυμένους έχουν επιστρέψει στη δουλειά οι 10, ενώ οι υπόλοιποι 40 κινούνται δικαστικά εναντίον της ψηφιακής πλατφόρμας.

Εταιρικό προφίλ

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον Ιούνιο του 2020, επεκτάθηκε άμεσα στο εξωτερικό και μέσα σε ένα χρόνο εκτιμάται πως η χρηματιστηριακή της αξία αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ απασχολεί 10.000 εργαζόμενους.

Εργατικές κινητοποιήσεις

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από τη «Συλλογικότητα των Εργαζομένων στη Gorillas». Η Συλλογικότητα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον Φεβρουάριο του 2021 όταν απαιτήθηκε από τους εργαζόμενους να εκτελέσουν διανομές χωρίς τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, χωρίς τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας που θα τους προφύλασσαν από το χιόνι. Σύμφωνα με τον Jakob Pomeranzed μέλος της Συλλογικότητας: «εκείνη την περίοδο δεν μας παρείχαν ούτε μπουφάν. Τα μπουφάν έφτασαν τον Μάρτιο και από τις αποθήκες παραδόθηκαν τον Απρίλιο». Η αδιαφορία της εταιρείας για τα προβλήματα των εργαζομένων πυροδότησε απεργίες σε δυο αποθήκες και τους μήνες που ακολούθησαν η ανάγκη για συγκροτημένη εκπροσώπηση δημιούργησε τη Συλλογικότητα των Εργαζομένων στη Gorillas. Στις 3 Ιουνίου του 2021 οι εργαζόμενοι κλήθηκαν σε γενική συνέλευση για να εκλέξουν εκλογικό συμβούλιο και του ανέθεσαν να δρομολογήσει εκλογές και κάθε απαιτούμενη διαδικασία για τη νόμιμη εκπροσώπησή τους.

Πιεζόμενη από τα επιταχυνόμενα προβλήματα που διαμόρφωσε η εκρηκτική άνοδος των εργασιών της Gorillas, η Συλλογικότητα διοργάνωσε μια ακόμη διαμαρτυρία τον Ιούνιο του 2021όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως η εταιρεία δεν τους απέδιδε το σύνολο των δεδουλευμένων τους. Στις 28 Ιουνίου 2021 μέλη της Συλλογικότητας διοργάνωσαν διαμαρτυρία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στην Prenzlauer Berg όπου στεγάζεται η διοίκηση της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος Kagan Sümer απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, παραδέχτηκε πως σε 250 περιπτώσεις έχουν προκύψει οικονομικές διαφορές και υποσχέθηκε την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στο σύνολο των ζητημάτων της εργασιακής τους καθημερινότητας που ξεκινούν από τις συνθήκες δουλειάς στις αποθήκες και στο δρόμο και φτάνουν μέχρι την απαίτηση για πληρωμένη άδεια ασθένειας. Στη συγκέντρωση ο Sümer δήλωσε: «Στηρίζω τον αγώνα σας και να ξέρετε πως είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, για να διατηρηθεί η επικοινωνία μεταξύ μας».

Παράλληλα, σε μια κλασσική επίδειξη εταιρικής διγλωσσίας λίγες μέρες αργότερα διέρρευσε ηχογραφημένη συνομιλία όπου ο Sümer κατηγορούσε τους απεργούς πως είναι «πολιτικά ορμώμενοι», κινούμενοι από «πολιτικές φιλοδοξίες» ενώ απέδιδε τις απεργίες στην παρέμβαση «εξωτερικών παραγόντων».

Η Συλλογικότητα, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε προσπάθεια αποπροσανατολισμού, κατέθεσε στην εταιρεία μια λίστα με αιτήματα. Μεταξύ άλλων απαίτησε την επίλυση των οικονομικών διαφορών εντός 48 ωρών, δύο διαδοχικά ρεπό την εβδομάδα, και την παροχή επαγγελματικών ποδηλάτων μεταφοράς προϊόντων καθώς πολλοί διανομείς έχουν υποστεί κακώσεις στην πλάτη από το βάρος των σάκων διανομής. Στις 17 Ιουλίου 2021 διοργάνωσε μια ακόμη διαμαρτυρία. Εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι ποδηλάτες απέκλεισαν τρεις αποθήκες απαιτώντας την ικανοποίηση των δημοσιοποιημένων αιτημάτων της.

Τους τελευταίους μήνες οι διανομείς της Gorillas έχουν επανειλημμένα εκφράσει την εργασιακή τους αγωνία ενάντια στην εκμετάλλευση που υφίστανται, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις 17 αγωγές που έχουν καταθέσει εναντίον του εργοδότη τους.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι.

Μεταξύ άλλων τα διαχρονικά αιτήματα των απεργών αφορούν:

1.Μισθολογικά ζητήματα όπως: α) καθυστερήσεις πληρωμών β) μισθολογικές αποκλίσεις και διαφορές γ) αξιώσεις αποζημιώσεων δ) αυξήσεις ε) δημιουργία τμήματος χρεωστικών καρτών για την διευθέτηση/επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη χρήση των καρτών από τους εργαζόμενους.

2. Τερματισμό των μισθολογικών διακρίσεων με αίτημα οι εργαζόμενοι/ες που κάνουν την ίδια δουλειά/εργάζονται στο ίδιο πόστο, να πληρώνονται τα ίδια λεφτά.

3. Να καταβάλλονται υπερωρίες σε όλους τους εργαζόμενους είτε είναι διανομείς είτε δουλεύουν στις αποθήκες ή στα γραφεία της διοίκησης.

4. Καμία αλλαγή ή διευθέτηση του διαλείμματος. Ο χρόνος του διαλείμματος να παραμείνει πληρωμένος χρόνος εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

5. Πληρωμένη άδεια ασθενείας. Το κόστος να επιβαρύνει την εταιρεία και να μην μετακυλίεται στην πλάτη του εργαζόμενου/ης.

6. Στην εργάσιμη εβδομάδα να παρεμβάλλονται οι απαραίτητες ημέρες ανάπαυσης. Οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση να έχουν δυο συνεχόμενα ρεπό. Οι βάρδιες μερικής απασχόλησης να κατανέμονται ορθολογικά και να μην «απλώνουν» κατά μήκος της εβδομάδας. Για παράδειγμα για 30 ώρες εργασίας οι εργαζόμενοι να μην απασχολούνται περισσότερες από 4 ημέρες ώστε να μπορούν να οργανώσουν το χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

7. Οι βάρδιες να ρυθμίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζόμενων και να ανακοινώνονται τουλάχιστον 4 ημέρες πριν (96 ώρες).

8. Στελέχωση της εταιρείας με το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό. Η εταιρεία να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις διανομέων. Οι προσλήψεις να αυξάνονται αναλογικά, σε συνάρτηση με την αύξηση του προσωπικού της εταιρείας.

9. Να περιοριστεί/ οριοθετηθεί ο χρόνος της δοκιμαστικής περιόδου.

10. Όλες οι συμβάσεις εργασίας να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

11. Αιτιολόγηση των απολύσεων, ανθρωποκεντρική αντίληψη της εργασίας και όχι ρομποτοποίηση.

12. Η εταιρεία να δημοσιεύει στοιχεία αναφορικά με τις επενδύσεις στις οποίες διοχετεύονται τα κεφάλαια ώστε να εξηγηθεί στους εργαζόμενους για ποιους λόγους καθυστερεί ανεπίτρεπτα η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας.

13. Να εγκατασταθεί κλιματισμός σε όλες τις αποθήκες.

14. Παροχή επαγγελματικών ποδηλάτων μεταφοράς προϊόντων για την αποφυγή κακώσεων στην πλάτη από το βάρος και την υπερφόρτωση των σάκων μεταφοράς.

15. Παροχή εταιρικών τηλεφώνων στους εργαζόμενους. Να μην έχει το δικαίωμα η εταιρεία να αρνηθεί εργασία σε διανομέα που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει τη δυνατότητα προσωπικού τηλεφώνου ή παρουσιαστεί στην έναρξη της βάρδιας χωρίς ιδιωτική συσκευή/σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

16. Να δοθούν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και ο απαραίτητος εξοπλισμός εργασίας σε κάθε εργαζόμενο ατομικά. Επαγγελματικός εξοπλισμός εργασίας θεωρείτε:

α) ο απαραίτητος επαγγελματικός ρουχισμός για τους εργαζόμενους στις αποθήκες

β) το κράνος και ο απαιτούμενος προστατευτικός ρουχισμός για τους διανομείς (για κάθε εποχή και οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες)

γ) το εταιρικό τηλέφωνο

δ) η σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με internet

17. Οι εργαζόμενοι κάθε αποθήκης να έχουν το δικαίωμα να συνεδριάζουν για τριάντα λεπτά την εβδομάδα χωρίς την παρουσία, επίδραση ή επιρροή της διοίκησης.

18. Ζητήματα/προβλήματα που αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις, παρενόχληση και σεξισμό να αντιμετωπίζονται άμεσα, να μην αγνοούνται και να επιβάλλονται κυρώσεις.

Απεργιακός Οκτώβρης

Οι τελευταίες «άγριες» απεργίες ξέσπασαν την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου2021 όταν οι εργαζόμενοι σε αρκετές αποθήκες ψήφισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και οι ποδηλάτες κλιμάκωσαν τον αγώνα με πικετοφορίες που επί της ουσίας απέκλειαν τις εισόδους των αποθηκών.

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου αρκετοί ποδηλάτες από τις αποθήκες που απεργούσαν αποκλείστηκαν από την εφαρμογή της Gorillas και στη συνέχεια έλαβαν επιστολές που τους γνωστοποιούσαν τον τερματισμό της εργασίας τους. Σύμφωνα πάντως με τους εργαζόμενους στις επιστολές της εταιρείας δεν δικαιολογούνται οι λόγοι των «εσπευσμένων απολύσεων». Και καθώς οι ποδηλάτες της Gorillas είναι υπάλληλοι και όχι «ανεξάρτητοι συνεργάτες», στις τηλεφωνικές συνομιλίες που ακολούθησαν, η διοίκηση τους γνωστοποίησε πως η λύση της συνεργασίας οφείλεται στη συμμετοχή τους σε «παράνομες απεργίες».

Σύμφωνα με την Duygu Kaya, μία από τις απολυμένες εργαζόμενες που συμμετείχε στις απεργίες και ενεργό μέλος της Συλλογικότητας: «οι απολύσεις έχουν ως στόχο το «πάγωμα» των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Και συνεχίζει: «Τους τελευταίους μήνες η Gorillas υποστελεχώνει εσκεμμένα τις αποθήκες και μας εξωθεί στα όρια των αντοχών μας. Εντατικοποιεί την εργασία καθώς μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων και αυξάνει τον όγκο δουλειάς. Απεργήσαμε για να δείξουμε πως δεν είμαστε ρομπότ, δεν είμαστε αντικείμενα για να παίζουν μαζί μας. Η Gorillas αποτελεί πλέον έναν τοξικό χώρο εργασίας και η διοίκηση είναι εντελώς ανίκανη σε οποιοδήποτε πεδίο άσκησης των καθηκόντων της».

Όπως ήδη αναφέραμε η Συλλογικότητα των εργαζομένων της Gorillas επιβεβαιώνει πενήντα απολύσεις (παρότι τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αναφέρονται σε350 απολύσεις)ενώ είναι γεγονός πως η εταιρεία προχώρησε στην «εκκαθάριση» της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων σε τρεις από τις αποθήκες που απέργησαν. Σε αντιπαράθεση με την πρόσφατη επιθετική επιλογή της εταιρείας οι εργαζόμενοι ανάρτησαν μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου Kağan Sümer όπου διαβεβαίωνε τους ποδηλάτες πως «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος επειδή απέργησε».

Η Gorillas από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή συμμετείχαν σε «απροειδοποίητες» απεργίες όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αριθμό των απολυμένων. Παράλληλα σε e-mail που διέρρευσε η εταιρεία κατηγορεί τους απεργούς πως «έθεσαν τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο».

Σε μια προσπάθεια δραματοποίησης και δημιουργίας εντυπώσεων, η εταιρεία αναφέρει: «από την Παρασκευή έχουν προκύψει αρκετές απροειδοποίητες άγριες απεργίες, με αποκλεισμούς ακόμη και των εξόδων κινδύνου σε αποθήκες του Βερολίνου». Και παρακάμπτοντας εσκεμμένα τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και την ύπαρξη της Συλλογικότητας επισημαίνει: «σύμφωνα με την Γερμανική εργατική νομοθεσία οι μη ανακοινωμένες άγριες απεργίες που δεν καλύπτονται από τους θεσμικούς συνδικαλιστικούς φορείς (σωματεία) δεν επιτρέπονται, άρα δεν έχουν νομική βάση». H ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «Μετά από αρκετές προειδοποιήσεις και ενδελεχή σκέψη είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε το νόμο και αποφασίσαμε να απολύσουμε τους εργαζόμενους που συμμετείχαν ενεργά στις μη θεσμικές, άγριες απεργίες και αποκλεισμούς που απέτρεψαν τη λειτουργία της επιχείρησης και έθεσαν τους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά και το εξυπηρετούμενο κοινό σε κίνδυνο».

Μετά τη δημοσιοποίηση των απολύσεων η «Συλλογικότητα των Εργαζομένων στη Gorillas» ανακοίνωσε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Οκτώβρη στην είσοδο των γραφείων της εταιρείας στο Βερολίνο «ενάντια στην εξωφρενική πολιτική των συνδικαλιστικών διώξεων που στόχο έχει τη διάλυση των ενεργειών για τη δημιουργία σωματείου εν τη γένεσή του».

Βερολίνο – Αθήνα: Είμαστε παντού και σηκώνουμε ανάστημα

Η προσπάθεια της εταιρείας να μας πείσει για την παντοδυναμία της μέσω των απολύσεων δεν μας πείθει. Αντιθέτως θεωρούμε πως η Gorillas βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό καθώς μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της απεργίας διευθυντικά στελέχη ντυμένοι ποδηλάτες παρεισφρήσαν στις συγκεντρώσεις και προέτρεπαν τους εργαζόμενους «να δουλέψουν και όχι να απεργήσουν». Σύντομα, η παράταιρη παρουσία τους και οι ανόητες προτροπές τους συνετέλεσαν στο να αποκαλυφθεί πως οι δυο απεργοσπάστες «ποδηλάτες» ήταν διευθυντικά στελέχη. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η εταιρεία σε δηλώσεις που ακολούθησαν το συμβάν προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως: «τα διευθυντικά στελέχη δεν ήταν ινκόγκνιτο καθώς, ο Ronny Gottschlich διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ιδιαιτέρως γνωστός σε όλους τους ποδηλάτες».

Στο αντίστοιχο επίπεδο εταιρικής συγκρότησης, αξίζει να σημειώσουμε πως λίγους μήνες νωρίτερα η Gorillas φέρεται να προσπάθησε να αποτρέψει τους εργαζόμενους από τη δημιουργία εργατικής επιτροπής υποσχόμενη τσάμπα μπύρα.

Ως σωματείο θεωρούμε πως οι 50 απολύσεις είναι και εκδικητικές καθώς θέλουν να λειτουργήσουν παραδειγματικά. Έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Η εταιρεία προσπαθεί να μετατρέψει τους απολυμένους σε παράδειγμα προς αποφυγήν. Ομολογεί ευθαρσώς πως όσοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους μπαίνουν στο στόχαστρο και απαιτεί από τους συναδέλφους υποταγή και προσκύνημα. Είναι ηλίου φαεινότερο πως επιχειρεί να ανακόψει τις εργατικές διεκδικήσεις, να διασπάσει και να φιμώσει το σύνολο των εργαζομένων. Οι απολύσεις αντανακλούν τον πανικό και τη σύγχυση των εργοδοτών που θεωρούν πως με το μαστίγιο θα αναχαιτίσουν την ανάδυση των συγκροτημένων εργατικών αγώνων των συναδέλφων/ισσών μας στο Βερολίνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενοι ανέχονται και φοβούνται το μαστίγιο. Όταν οι συνθήκες εργασίας παλινδρομούν μεταξύ εργατικών ατυχημάτων, εντατικοποίησης, μυοσκελετικών ασθενειών, χαμηλών μισθών, καταπατημένων δικαιωμάτων και βρίθουν από εργοδοτικές αυθαιρεσίες, δεν φοβάσαι το μαστίγιο. Η δημιουργία της συλλογικότητας και το υπό σύσταση σωματείο, σου δίνουν δύναμη και διώχνουν το φόβο και την μικροπρέπεια.

Αντιθέτως, η επιχείρηση έχει κάθε λόγο να φοβάται, να ανησυχεί πως θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία χωρίς παρεκκλίσεις και να μοιράσει κάποια ψίχουλα από τα τεράστια κέρδη της. Οι εργαζόμενοι είναι, στην συντριπτική πλειοψηφία, μετανάστες από όλο τον κόσμο. Πολλοί είναι από την Ευρώπη και το πρώην ανατολικό μπλοκ και άλλοι από την Ασία. Παρά ταύτα, αυτοί οι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι, που δεν έχουν κοινή μητρική γλώσσα, δεν έχουν κοινή θρησκεία και κουλτούρα αγωνίζονται από κοινού. Η βιοπάλη και το καθεστώς εργασίας τους έφεραν τον ένα δίπλα στον άλλο, τους ένωσαν, τους έβαλαν στο δρόμο του αγώνα και, ναι, οι απολύσεις δεν μπορούν να τους τρομοκρατήσουν.

Παράλληλα, η εταιρία με τις απολύσεις έχει στόχο να μεταθέσει το πεδίο της αντιπαράθεσης, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να συσκοτίσει το διακύβευμα των άθλιων συνθηκών εργασίας στη Gorillas. Ακόμα, επιχειρεί να μετατοπίσει τον αγώνα από τις αποθήκες και τον δρόμο στις αίθουσες των δικαστηρίων. Να παρουσιάσει τους εργατικούς αγώνες ως αστικά και ποινικά αδικήματα.

Πρόκειται για φτηνές και παρωχημένες εργοδοτικές ντρίμπλες που δεν ξεγελούν ούτε και τρομάζουν καθώς δεν απαντούν στην ανάγκη των εργαζομένων για συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, για αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες.

Ο αγώνας της Συλλογικότητας των Εργαζομένων στη Gorillas αντανακλά τους αγώνες των εργαζομένων στους κλάδους του επαγγέλματος σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αθήνα και το Βερολίνο μέχρι το Βανκούβερ, το Σίδνεϋ και το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Αντανακλά ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης που επαναπροσδιορίζει τη θέση του, οργανώνει την αντεπίθεσή του και πατάει φρένο στην οπισθοχώρηση των τελευταίων δεκαετιών.

Ως σωματείο εμπνεόμαστε από τον αγώνα της Συλλογικότητας των Εργαζομένων στη Gorillas, από τους αγώνες της τάξης μας κάθε φορά που ξυπνά από το λήθαργο, οργανώνεται, υψώνει το ανάστημά της, συνειδητοποιεί τη δύναμη και υπερασπίζεται τα συλλογικά συμφέροντα και το δίκιο της.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Νοέμβρης 2021


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *