Μια σύντομη περιγραφή του τι συνέβη χθες στο Κίεβο τώρα που ξεκαθάρισαν λίγο τα πράγματα. Χθες ψηφίζονταν στο ουκρανικό κοινοβούλιο ρυθμίσεις περί «περιφερειοποίησης της διοίκησης».Ουσιαστικά είναι νομοσχέδια μέρους της συμφωνίας του Μινσκ, που ουσιαστικά αναγνωρίζει ένα στοιχειώδες καθεστώς αυτονομίας στις Λαϊκές Δημοκρατίες στα ανατολικά. Η ψήφιση του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε και από εμφανή μείωση των στρατιωτικών συγκρούσεων την τελευταία εβδομάδα.
Χθες την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, 2000 διαδηλωτές του ακροδεξιού κόμματος Σβομπόντα μαζί με άλλες μικρότερες ακροδεξιές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν καθώς όπως ισχυρίζονταν «ο νόμος αυτός παραδίδει την Ουκρανία στα χέρια του Πούτιν». Ουσιαστικά η πορεία ήταν η κορύφωση της εδώ και μήνες πολιτικής σύγκρουσης τους με την κυβέρνηση που θεωρούν ότι «προδίδει την Ουκρανία» , δεν «τους αφήνει να πολεμήσουν» και ουσιαστικά μειώνει τις δυνάμεις που αποστέλλονται στην «ΑΤΟ» στα πλαίσια των συμφωνιών του Μινσκ. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και η ηγεσία του κόμματος Σβομπόντα, βουλευτές κτλ, καθώς και ο «ηγέτης» Τιαγκνίμποκ.
Σε κάποια φάση, και ενώ η αστυνομία άρχισε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, κατά κοινή ομολογία όσων δημοσιογράφων ήταν εκεί, άτομο από τη πλευρά του Σβομπόντα πέταξε χειροβομβίδα στους αστυνομικούς, μέσα στη διμοιρία, τραυματίζοντας πάνω από 30, 2 είναι σε κόμμα και ένας πέθανε, ενώ τραυματίστηκε και ένας περαστικός. Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο νεκρός δεν ήταν αστυνομικός αλλά φαντάρος κληρωτός που κλήθηκε να συνδράμει στη φύλαξη του κοινοβουλίου κατά τη διαδήλωση. Αυτός που έριξε την χειροβομβίδα είναι από την ομάδα «Σιτς» την παραστρατιωτική ομάδα του Σβομπόντα που πολεμούσε στο μέτωπο και που πλέον έχει ανακληθεί.
Έχουν γίνει 18 συλλήψεις ενώ το γεγονός έχει πυροδοτήσει θυελλώδεις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να ιδωθούν ως συνέχεια των πολιτικών εξελίξεων του gay pride του Κιέβου, μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Τα ουκρανικά ΜΜΕ σχεδόν σύσσωμα «θάβουν» το Σβομπόντα, η κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό τους θεωρεί «προβοκάτορες» και «αποσταθεροποιητικούς» παράγοντες μιας ήδη ταραγμένης χώρας ενώ σαφές πολιτικό πλεονέκτημα έχει αποκτήσει η κυβέρνηση του Ποροσένκο, καθώς έχει την δικαιολογία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με όσες ακροδεξιές εθελοντικές ομάδες (που η ίδια η κυβέρνηση αρχικά έφτιαξε) είναι εκτός έλεγχου του υπουργείου, και να «στρέψει τη χώρα στη δημοκρατία και την ομαλότητα όπως ήταν ο αρχικός της σκοπός»(sic) . Ενδιαφέρον έχουν και οι ανακατατάξεις εντός της ίδιας της κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες υπήρχε σύγκρουση μεταξύ των ιθυνόντων της Ουκρανικής κυβέρνησης και κυρίως των προεδρικών κύκλων με τον υπουργό Άμυνας Αβάκοβ, που ήταν και ο βασικός εμπνευστής/οργανωτής των παραστρατιωτικών ομάδων «εθελοντών» και ο οποίος ήθελε να επεκτείνει τον ρόλο τους πέρα από τον ήδη υπάρχοντα(ήθελε να τις μονιμοποιήσει). Ο ίδιος ο Αβακόβ τώρα, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση πολιτικά, και σε άρθρο του κατηγορεί ευθέως το Σβομπόντα για «τρομοκρατία», και ζητά τη «μέγιστη των ποινών». Απ’την άλλη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί κάτι για συλλήψεις της πολιτικής ηγεσίας του που ήταν παρούσα στα γεγονότα. Τελικά ο φασισμός είναι το αντίθετο και ταυτόχρονα αναγκαίο κομμάτι (για την τελικό θρίαμβο) της δημοκρατίας.
ΥΓ: πριν από λίγα λεπτά (11. 30) ακόμα 2 στρατιώτες κληρωτοί, που φρουρούσαν το κοινοβούλιο κατέληξαν στο νοσοκομείο. Υπό το βάρος αυτών των γεγονότων θα πρέπει να περιμένουμε πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.